Ιστολόγιο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

7 Αυγ. 2021

Η χρήση του οξυζενέ στη βιολογική καλλιέργεια

Είναι γνωστό, ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι βακτηριοκτόνο και μυκητοκτόνο και είναι πλήρως συμβατό με τους οργανικούς κήπους. Είναι αναγνωρισμένο σε πολλές χώρες του κόσμου, ως ένα οργανικό μέσο για θεραπείες στις βιολογικές καλλιέργειες. Πολλοί ζωντανοί οργανισμοί παράγουν φυσιολογικά υπεροξείδιο του υδρογόνου, ως ένα παραπροϊόν του οξειδωτικού μεταβολισμού τους.

Πως μπορεί να μας βοηθήσει το υπεροξείδιου του υδρογόνου
Με πολλούς τρόπους. Όταν έχουμε σκουλήκια στις ρίζες και άλλα παράσιτα του εδάφους που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, ριζοποτίζουμε με ένα αραιωμένο διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου και θα απαλλάξουμε τα φυτά από τα παράσιτα που τα προβληματίζουν. Η ελάχιστη ποσότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου είναι ικανή να σκοτώσει μύκητες, προνύμφες και παρασιτικά νηματώδη με την επαφή. Κάνουμε 2 ριζοποτίσματα που ανάμεσά τους θα πρέπει σε βάθος 5 πόντων το χώμα να έχει στεγνώσει.

Με αραιωμένο διάλυμα του υπεροξειδίου του υδρογόνου αν ψεκάσουμε τα φύλλα –και από κάτω, θα καθαρίσουμε τα φυτά από κάθε είδους παράσιτα όπως οι αφίδες και ο τετράνυχος.

Αν υπάρχει περίοδος παρατεταμένης υγρασίας, το ριζοπότισμα με οξυζενέ θα μας βοηθήσει, αφού θα δώσει στις ρίζες το απαραίτητο οξυγόνο και θα αποτρέψει τις αναερόβιες συνθήκες στις οποίες αναπτύσσονται βακτήρια.

Ψεκάζοντας μια φορά την εβδομάδα τα φύλλα, προστατεύουμε τα φυτά μας από μύκητες όπως ο περονόσπορος, το ωίδιο κλπ.

Η χρήση του για ψεκασμούς του φυλλώματος δεν έχει περιορισμούς, αλλα στο έδαφος πρέπει να είναι περιορισμένη και μόνο όταν είναι απαραίτητη, γιατί μαζί με τα παράσιτα, θα σκοτώσει και τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς, κάτι που κάνει και ο χαλκός.

Το ψεκαστήρι πρέπει να είναι αχρησιμοποίητο και δεν θα το χρησιμοποιούμε για τίποτε άλλο, ενώ και το νερό καλύτερα να είναι αποσταγμένο.

Η δοσολογία σε όλες τις περιπτώσεις είναι έως 1% οξυζενέ. Από 3% και πάνω, καίει τα φυτά.

Χρήστος Σαββίδης - Chris De Per, Βιοκαλλιεργητής-ερευνητής, αρθρογράφος

16 Ιουλ. 2021

Δεν υπάρχει ακόμα βίντεο

29 Μαϊ. 2021

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στους κήπους μας είναι ότι τα δέντρα αρρωσταίνουν, και τα φρούτα βγαίνουν σκουλικιασμένα, και δεν τα χαιρόμαστε. Τι να κάνουμε για να χαιρόμαστε τα βιολογικά μας φρούτα.

Καταρχήν ότι αγαπάμε και φροντίζουμε θα μας δώσει την αγάπη πίσω.

Δεν γίνεται χωρίς φροντίδα να έχουμε απόδοση. Δεν γίνεται να πάρουμε συγκομοιδή χωρίς να σπείρουμε. Τα δέντρα θέλουν ταίσμα και προσοχή.

Ξεκινάμε από το κλάδεμα κάθε  2 έτη.Ελαφρύ κλάδεμα. Δύο φορές το χρόνο λίπανση. Μια φορά τον Φεβρουάριο για να  ανθίσει και να δέσει, και μια φορά μετά την συγκομοιδή.

Την Ανοιξη με τις βροχές πολλές φορές πιάνουν μελίγκρα τα φύλλα η ψείρες. Ψεκάζουμε με δυάλυμα σαπούνι,νερό και ξύδι, να κάνει αφρό πάνω στα φύλλα..Κατόπιν πλένουμε με το πιεστικό τα φύλλα 2-3μέρες μετά..και  καθαρίζουμε.

Τον Απρίλη-Μαη ασβεστώνουμε τον κορμό

Κρεμάμε  ένα μπουκάλι ή σακουλάκι βάζοντας μέσα ναφθαλίνη...να διώχνει τα βλαβερά έντομα.  Και κρεμάμε επίσης κίτρινες αυτοκόλητες παγίδες  για τη μύγα  της Μεσογείου που γενά αυγά πάνω στα φρούτα και σκουλικιάζει τα φρούτα.

Μπορούμε επίσης 2 φορές Μαη- Ιούλη να ψεκάσουμε με ζεόλιθο...ο   οποίος είναι βιολογικό προιόν,κάνει κρούστα πάνω στα φύλλα και τα προστατεύει, τα βοηθά πολύ το καλοκαίρι...

Όταν πέσουν τα φύλλα το χειμώνα και πριν βγουν τα άνθη ψεκάζουμε χειμερινό πολτό τα κλαδιά για να έχουν προστασία.

Αυτές είναι οι βασικές φροντίδες που πρέπει να κάνουμε, και μετά για κάθε δέντρο ξεχωριστά ανάλογα με την αρρώστια της  κάθε ποικιλλίας.

 

Εφαρμόστε όλο αυτό το πρόγραμμα και μετά ξανασυζητάμε εάν θα χαρείτε τα φρούτα του κήπου σας.