2 Ιαν. 2020

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΕΝΤΡΥΛΙΩΝ

Όταν κατά την διάρκεια του χειμώνα περιμένουμε  πολύ  χαμηλές θερμοκρασίες ή ακόμα και χιονιά , πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για να προστατεύσουμε τα ευαίσθητα φυτά μας από ζημιές που μπορεί να πάθουν ή ακόμα και από το να καούν ολικά. Ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε κατά περίπτωση:

Προσθέτουμε στην επιφάνεια των φυτών μας ένα στρώμα χούμου ή άχυρο για να κρατάμε ζεστές τις ρίζες.

Ασβεστώνουμε τους κορμούς από τα δέντρα στον κήπο μέχρι ένα ύψος περίπου 1-1,5 μέτρα με ασβεστη και χαλκό.

Προσπαθούμε έγκαιρα να καλύψουμε τα ευπαθή φυτά με ειδικό ύφασμα για τον πάγο ή έστω με νάιλον στο οποίο θα κάνουμε μερικές τρύπες για αερισμό. Εκτός από την οργανική ουσία που έχουμε ήδη βάλει στην επιφάνεια των ριζών , μαζεύουμε και εναποθέτουμε κλαδιά , φύλλα ή λινάτσες , τα οποία όμως θα απομακρύνουμε στο τέλος του χειμώνα .

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

Μόλις  περάσει  η  κακοκαιρία , εκτιμούμε τις ζημιές που μας άφησε. Ξεσκεπάζουμε τα φυτά που είχαμε καλύψει χωρίς καθυστέρηση . Δεν κλαδεύουμε τα μέρη που υπέστησαν ζημιά , γιατί μπορεί να μην έχει δείξει ακόμα το μέγεθός της . Επίσης είναι πιθανό να ακολουθήσει και επόμενη κακοκαιρία η οποία δεν θα πρέπει να βρει τα φυτά μας και τα δέντρα μας κλαδεμένα.

Εάν είχαμε σπασίματα από τον αέρα ή το βάρος του χιονιού , επουλώνουμε τις πληγές  με μια ειδική πάστα . Ότι ζημιά κι αν εντοπίσουμε , δεν ρίχνουμε λίπασμα για να την αποκαταστήσουμε . Περιμένουμε την άνοιξη όπου θα πρέπει να κάνουμε συνδυασμένες ενέργειες .

Τέλος κάνουμε ένα καλό ψέκασμα με ένα χαλκούχο σκεύασμα , και ένα πότισμα με ένα διάλυμα με αμινοξέα και χουμικά οξέα που τονώνουν την κυτταρική διεργασία και ενισχύουν την άμυνα των φυτών.