23 Ιαν. 2021

ΞΥΔΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ. Φτιάχω ξύδια μόνος/η στο σπίτι

Η λέξη «Ξίδι» ή «Ξύδι» βγαίνει από το οξίδιον υποκοριστικό της λέξης όξος. Αποτελεί ένα όξινο υγρό που προέρχεται από τη ζύμωση της αιθανόλης του κρασιού σε αιθανικό οξύ, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης και με τη βοήθεια κάποιων χρήσιμων βακτηρίων.

Έχετε ποτέ ακούσει την περίφημη ιστορία του "ξυδιού των τεσσάρων κλεφτών"; Το συγκεκριμένο ξίδι έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της επιδημίας πανώλης που έπληξε την Ευρώπη τον 17ο αιώνα. Παραδόξως, οι ληστές που έκλεβαν τους άρρωστους και λεηλατούσαν τα πτώματα δεν υπέφεραν από την ασθένεια. Όταν τους συνέλαβαν, τους απελευθέρωσαν μόνο με αντάλλαγμα τη συνταγή για το ξίδι με το οποίο είχαν περιλουστεί πριν διαπράξουν τα εγκλήματά τους και το οποίο τους έσωσε από την πανώλη. Μόνο το 1865 ο Παστέρ λύνει το μυστήριο που περιβάλλει το ξύδι χάρη στις επιστημονικές του ανακαλύψεις.

Η έρευνά του για τη ζύμωση και το ρόλος των μικροσκοπικών οργανισμών αποκάλυψε τη διαδικασία της οξείδωσης.  Στην πραγματικότητα παράγεται από ένα βακτήριο, το acetobacter που μεταφέρθηκε μέσω της σκόνης στον αέρα. Το ονόμασε mycoderma aceti επειδή πίστευε ότι ήταν μύκητας. Αυτά τα βακτήρια μεταφέρουν το οξυγόνο του αέρα στην αλκοόλη και το μετατρέπουν σε οξύ. Στη συνέχεια, σταδιακά, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης, τα βακτήρια αναπτύσσονται στην επιφάνεια για να σχηματίσουν μια λευκόχρωμη ουσία που ονομάζεται «μητέρα» του ξιδιού. Όταν η ουσία αυτή συσσωρεύεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο, τα βακτήρια πεθαίνουν και πέφτουν στον πυθμένα του δοχείου μέχρι να καταναλωθεί όλο το αλκοόλ.

Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, το ξίδι χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του σκορβούτου, και μόλις πρόσφατα στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία των πληγών.

Έτσι κι εμείς τώρα με αυτόν τον ΚΟΒΙΤ βάλαμε το ξύδι στην διατροφή μας και πίνουμε από κανένα σφηνάκι που και που φτιαγμένο από τα δικά μας χέρια, που μοιάζει με ποτό και όχι με χειμικό.

Δείτε συνταγές για ξύδια και προσπαθήστε, το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

Τελευταία σχόλια

25.11 | 16:37

στην Αττική θα μπορούσα να καλλιεργήσω δένδρα με βρώσιμους καρπούς ;
ποια δένδρα ;
μπορούν να συνδυαστρουν με λαχανόκηπο;

05.11 | 06:14

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ FEIJOA?

16.12 | 11:35

Φιλοι μου! Ειμαι μια Αθηναία που ονειρευομαι να φτιάξω ενα υπεροχο λαχανόκηπο στη ταρατσα του σπιτιού μου. Δεν εχω ιδέα από που να αρχίσω και χρειάζομαι τη γνώση και υποστήριξη κάποιου έμπειρου

02.12 | 20:18

ΠΩΣ ΜΠΩΡΟ ΝΑ ΠΑΡΟ ΣΠΟΡΟ ΓΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΤΟΥ ΙΩΝΑ????

Κοινοποίηση σελίδας