Ιστορική Αναδρομή

ΣΥΓΚΟΜΟΙΔΗ ΜΗΛΩΝ 1940 λίγες μέρες πριν τον πόλεμο

Μόνο μικρή δεν είναι η ιστορική διαδρομή της οικογένειας μας , συνυφασμένη με την ιστορία του κτήματός μας .. όπως μικρή δεν είναι και η παρουσία μας στα δρώμενα τόσο της τοπικής κοινωνίας στο Ωραιόκαστρο όπου προσδιορίζεται ο τόπος καταγωγής μας, όπως και εν γένει στην οικονομική - πολιτιστική - παρουσία μας στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.

Το 1ο αμπέλι στο Ωραιόκαστρο καλλιεργήθηκε από τους Πόντιους προγόνους μας μέσα στο κέντρο το 1930, όπου εώς και το 1950 έκαναν προσπάθεια να δίνουν τροφή στο χωριό, με φούρνο χτιστό όπου ζύμωναν και πουλούσαν ψωμιά, με φρούτα που πουλούσαν, και σταφύλια.

Οι προγόνοι μου ήταν αυτοί που δημιούργησαν την ΑΓΟΡΑ του Ωραιοκάστρου. ΑΡΤΟΣ, ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ, ΟΠΩΡΟΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ, ΚΑΦΕΝΕΙΟ-ΟΥΖΕΡΙ ήταν τα τότε επαγγέλματα τους.

Ο τρύγος ήταν μια γιορτή για την οικογένεια. Για αυτό και υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες που να τον θυμίζουν. Είχανε Τα μήλα.Τους λωτούς. Αχλάδια. Κεράσια. Τα μούρα που διασώζονται ακόμα και σήμερα μπροστά στη Λ. Δημοκρατίας. Πως μένουν στη μνήμη των παλαιοτέρων τα φρούτα, μου κάνει εντύπωση και η γιαγιά μου όταν μιλούσε για τον Πόντο μιλούσε για τα αχλάδια και τα φρούτα που ήταν πεντανόστιμα εκεί.Ήρθαν λοιπόν και έφτιαξαν αυτό που άφησαν πίσω στον Πόντο όταν ξεριζώθηκαν.

 

 

  • ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

  • ΠΩΛΗΣΗ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ

  • ΠΩΛΗΣΗ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ